"Alleen nieuwe bewoners betalen hogere dagprijs in Demerhof"

Door Wouter Raskin op 15 december 2020

Dinsdag staat de verhoging van de dagprijs met 5 euro in woon-zorgcentrum Demerhof in Bilzen op de OCMW-agenda. Een keuze die door N-VA-raadslid Wouter Raskin op de korrel wordt genomen.

De verhoging van de dagprijs in het woon-zorgcentrum in Bilzen wordt door raadslid Wouter Raskin (N-VA) omschreven als een kille beleidskeuze. Schepen van Sociaal beleid Maike Meijers (ToB) reageert stellig: “Deze keuze is ingegeven door financiële overwegingen: het WZC heeft een jaarlijks werkingstekort.

In 2019 was dat 855.000 euro. Anders gezegd: in 2019 moest de Bilzense belastingbetaler dus 6.600 euro per kamer bijleggen. De prijzen niet durven aanpassen zou betekenen dat het stadsbestuur zijn verantwoordelijkheid niet durft te nemen. Raskin reageert: “Dat een WZC verlieslatend is, is geen uitzondering. De vraag is hoe je daar als stadsbestuur mee omgaat. Ofwel investeer je als gemeenschap bewust en solidair in de zorg voor ouderen, ofwel schuif je de factuur aan je senioren door”, aldus de N-VA- fractieleider.

Geen wachtlijst

Volgens het stadsbestuur wordt de dagprijs opgetrokken naar het Limburgs gemiddelde. Schepen Maike Meijers (ToB): “Met een dagprijs van 52,62 euro vandaag blijven we onder de marktprijzen en een heel stuk onder de privérusthuizen. Bedoeling is dat we dit dossier opstarten. De gebruikersraad informeren en een aanvraag indienen bij het Agentschap Zorg en Gezondheid. Als het dossier wordt goedgekeurd, zal vanaf 1 mei 2021 de prijsverhoging van 5 euro worden toegepast. De prijsverhoging geldt trouwens alleen voor 'nieuwe' bewoners.

Voor de huidige bewoners blijft de prijs ongewijzigd. Deze beslissing zal pas effect hebben over ten vroegste drie jaren, de gemiddelde duur van een verblijf in een WZC. De kamers zijn na de Corona-golf van het voorjaar ondertussen allemaal aangevuld met nieuwe bewoners, de wachtlijst is zo goed als weggewerkt.” Raadslid Raskin vraagt om de beslissing nog niet te nemen. “Wat ons betreft dus niet zonder voorafgaandelijk debat en al zeker niet in volle crisis.”

 

Bron: Het Belang van Limburg © Mediahuis 2020

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is