Bilzen is traagheid in onderzoek brandstichting asielcentrum beu

Door Wouter Raskin op 10 november 2020

Exact één jaar geleden ging het toekomstige asielcentrum van Grote-Spouwen in vlammen op, onder luid applaus van omstanders. Het parket roept nu getuigen van de brandstichting opnieuw op om zich te melden. “Intussen zijn belangrijke getuigen nog altijd niet verhoord”, hekelt de Bilzense burgemeester Johan Sauwens.

De beklijvende beelden zinderen een jaar later nog na. Onder kreten als “Vieze vuile bruine kippen!” en “Laat gewoon de hele nest afbranden!” gaat het dak van het voormalige woonzorgcentrum Ark van Noé in de nacht van 10 op 11 november 2019 in vlammen op. Al snel vindt het parket bewijzen van brandstichting. Niet geheel onverwacht, want de gemoederen waren in Grote-Spouwen al weken verhit. Een maand eerder hadden de eigenaars van het gebouw een akkoord bereikt met Fedasil over de inrichting van een tijdelijk asielcentrum. Goed voor zo'n 140 bedden in een dorp met amper 1.300 inwoners. Omwonenden hekelden het gebrek aan communicatie en protesteerden tegen de komst van de asielzoekers. De brandstichting oogstte dan ook veel bijval op sociale media. En zo kwam het kleine Haspengouwse dorp in een internationale mediastorm terecht.

Frustratie

 

De vingers wezen meteen in de richting van extreemrechts. Meerdere verdachten uit die kringen werden het voorbije jaar verhoord over de brandstichting, maar zonder succes. Om schot in de zaak te krijgen, doet het Limburgse parket vanavond een nieuwe oproep tot getuigen in het VTM-programma Faroek. “We zetten alle middelen in om deze zaak nu zo snel mogelijk op te lossen”, vertelt parketwoordvoerder Dorien Vanderheiden. “Iedereen die weet heeft van de feiten of meent iets verdachts gezien te hebben, mag contact opnemen met de politie.”

De traagheid en het verloop van het onderzoek zorgen intussen voor frustratie bij het Bilzense stadsbestuur. “We hebben nog altijd geen toestemming gekregen om het dossier in te kijken”, begint burgemeester Johan Sauwens (Trots op Bilzen). De stad stelde zich burgerlijke partij om inzage te krijgen in het onderzoek. “Ik hoor ook dat een aantal belangrijke getuigen nog altijd niet verhoord is. Dat verwondert mij ten zeerste. Het is toch een zaak die in heel het land beroering veroorzaakt.” Dat bevestigt ook de advocaat voor de stad, Mark Huygen: “Ik vrees dat we aan dit tempo de dader of daders nooit gaan vinden. Wij zijn nu een jaar verder en zelfs een aantal mensen van wie de naam circuleert in het geruchtencircuit, is nog niet of nauwelijks verhoord. Het gaat hier toch niet om honderd mensen die je moet ondervragen? De frustratie en twijfel nemen intussen toe.”

Onzekerheid

Dat is ook voelbaar bij de buurtbewoners in Grote-Spouwen. Het is bijzonder moeilijk om iemand over de hele kwestie aan te spreken. Daags na de brand regende het reacties uit de buurt, nu blijven de lippen stijf op elkaar. “We hebben genoeg afgezien” of “Ik doe niet meer mee met dat circus”, klinkt het wanneer deur na deur wordt dichtgeslagen. De enkeling die toch spreekt, meent dat de waarheid nooit aan het licht zal komen.

Wat ook opvalt: ondanks de brandstichting en de slechte reputatie die Bilzen erdoor kreeg, blijven buurtbewoners gekant tegen een asielcentrum. “De rust is de laatste maanden teruggekeerd”, meent buurman Sylvain Moermans. “Ik vrees een nieuwe storm van protesten als het asielcentrum toch opent. Het is nu duidelijk dat er geen opvangcentrum op deze plek thuishoort.”

Want of er nog een asielcentrum komt in Grote-Spouwen, is nog steeds onduidelijk. Die beslissing ligt in handen van de federale overheid. “Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) beschouwt een asielcentrum in Bilzen nog steeds als een reële piste”, meent Wouter Raskin (N-VA). “En toch valt er maar geen beslissing. Dat komt onder meer door de lopende strafzaak en de restauratie. Bovendien ligt het door de brandstichting verzekeringstechnisch moeilijk. De onzekerheid sluimert en dat brengt weinig goeds.”

Daarom vraagt Raskin vanavond aan de gemeenteraad om gezamenlijk een streep onder het dossier te trekken.

 

Bron: Het Belang van Limburg © Mediahuis 2020

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is