Camera's tegen aanhoudend vandalisme in station

Door Wouter Raskin op 10 februari 2020, over deze onderwerpen: NMBS

Om het vandalisme in het treinstation in Pelt te stoppen, zal de NMBS ruim 50.000 euro investeren in cameratoezicht. De liften aan de perrons zijn al sinds augustus 2018 grotendeels buiten werking door aanhoudende vernielingen. De camera's worden in maart geplaatst.

Het Peltse treinstation onderging nauwelijks vijf jaar geleden een vernieuwingsoperatie van 9,5 miljoen euro. Maar vandaag geeft het soms een onderkomen indruk. De drie liften die de perrons verbinden met de voetgangerstunnel zijn buiten gebruik. Het stalen framewerk is besmeurd en toont deuken. Kamerlid Wouter Raskin (N-VA) stelde enkele vragen over deze situatie aan federaal mobiliteitsminister François Bellot (MR). De minister reageerde dat het een maatschappelijk probleem betrof dat heel wat stations treft. “De veiligheidsdienst van de spoorwegen Securail voert daarom preventieve patrouilles uit in de stations. Op basis van meldingen en incidenten kan dit toezicht worden uitgebreid”, stelde Bellot.

“Ook de liften van het station van Neerpelt vallen ten prooi aan vernielingen. De lift aan de kant van de parking is daardoor buiten gebruik sinds augustus 2018. Ook de andere liften werden ondertussen noodgedwongen buiten dienst gesteld wegens aanhoudend vandalisme. Hierdoor kunnen zelfs herstellingen niet meer worden uitgevoerd. Vandalen hebben bijvoorbeeld stenen gegooid naar de glazen deuren van de liften en in de week van 11 oktober vorig jaar werden de bedieningsknoppen van de liften zelfs totaal vernietigd.”

Camera's

 

Ondertussen ondervinden heel wat reizigers ongemak. De NMBS laat weten dat het sluiten van een lift geen maatregel is die ze lichtzinnig neemt. De openbare spoormaatschappij gaat ruim 50.000 euro investeren in camera's. “De liften zijn buiten werking gesteld na oplopende kostelijke herstellingen die telkens teniet werden gedaan. De bedoeling is dat in maart camera's worden geplaatst in de voetgangerstunnel en in de liften. Pas als het cameratoezicht aanwezig is, zullen de liften opnieuw in werking worden gesteld”, stelt NMBS-woordvoerder Bart Crols.

Pelts burgemeester Frank Smeets (CD&V) hoopt dat dit snel zal gebeuren. “Het is in de eerste plaats de taak van de NMBS dat hun treinen rijden en de stations kunnen gebruikt worden, maar als gemeente willen we meedenken over hoe we het vandalisme kunnen terugdringen. Dit kan bijvoorbeeld door extra politiepatrouilles.”

 

Bron: Het Belang van Limburg © 2020

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is