Capiot roept op tot front tegen liberalen in nieuwe fusiestad

Door Wouter Raskin op 5 oktober 2022

In een Hoeselts huis-aan-huisblad haalt Fons Capiot (WIJ Hoeselt) flink uit naar burgemeester Werner Raskin (Open Vld). Tegelijkertijd roept hij de partijen TOB en N-VA uit Bilzen en N-VA en BEST uit Hoeselt op om samen één lijst te vormen. Maar zijn oproep wordt maar lauwtjes onthaald.

In de jongste editie van het blad 'Demer' haalt Capiot de geloofwaardigheid van huidig Hoeselts burgemeester Werner Raskin onderuit omdat die tot 2020 niet te vinden was voor een fusie met Bilzen. Capiot haalt ook aan dat met de nakende gemeentefusie ook een fusie nodig is van partijen die nauw bij elkaar aanleunen. Hij doet dan ook een 'warme' oproep aan de Bilzense partijen TOB en N-VA en aan WIJ Hoeselt, N-VA en BEST uit Hoeselt om samen één lijst te vormen.

Spelletjes

Maar zo'n huwelijk zien de betrokken partijen niet meteen zitten. “Ik vind het nogal 'Hoeseltse Spielerei' van Capiot”, reageert Bilzens N-VA-kopstuk Wouter Raskin. “Er wordt een in mijn ogen harde persoonlijke campagne gevoerd. We laten ons niet verleiden tot zulke spelletjes. We staan klaar met een positieve groep met veel inhoud om ons nu te positioneren in aanloop naar de fusie.”

Ook Mieke Claesen, fractieleider van Best-Groen in Hoeselt, ziet geen brood in het aanzoek. “Dit is typisch Capiot. Hij is een heel slimme man, maar soms ook wat hevig en impulsief. Welke partij gaat nu mee in een openlijke oproep tot samenwerking zonder voorafgaand overleg.”

Dat Capiot in zijn relaas Johan Sauwens (TOB) naar voren schuift als de geknipte figuur om de nieuwe fusiestad te leiden, maakt niet veel indruk op Sauwens. “Ik was nogal verbaasd toen ik het las. Het lijkt me moeilijk om te bouwen aan de toekomst als je blijft kappen op het verleden. Het is duidelijk dat Capiot in Hoeselt nog volop in oppositiemodus functioneert. Hij hoeft ook niet als mijn woordvoerder te prediken. Wij willen werken aan een stad van de toekomst en dat doe je niet via een huis-aan-huisblad”, aldus Sauwens.

Tijd

Capiot (Wij Hoeselt), die zich ook tot cd&v rekent, maalt er niet om dat hij nog geen positieve reacties kreeg op zijn oproep tot frontvorming tegen de liberalen van Bilzen en Hoeselt. “Goede ideeën hebben soms tijd nog om ingang te vinden. Als cd&v in de fusiestad de grootste partij wil worden, dan zal TOB Bilzen Wij Hoeselt wel nodig hebben. Als TOB, Wij Hoeselt, Best en N-VA hun beste kandidaten op één lijst zetten, ligt een absolute meerderheid voor het rapen. Van de spontane reacties die ik krijg, leer ik dat een grote meerderheid van de mensen een fusielijst een goed initiatief vindt.”

 

Bron: Het Belang van Limburg © Mediahuis 2022

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is