Dubbel zo veel boetes verwacht door nieuwe trajectcontroles

Door Wouter Raskin op 9 december 2021

De politie houdt rekening met een verdubbeling van het aantal flitsboetes in ons land, naar in totaal zo'n 5 miljoen boetes per jaar, wanneer straks steeds meer trajectcontroles functioneren.

Bijna 2,2 miljoen boetes gingen in 2020 de deur uit bij de verwerkingscentra van de federale politie in Antwerpen, Gent, ­Namen en Brussel. Daar worden de verkeersovertredingen verwerkt die automatisch werden vastgesteld door flitspalen of trajectcontroles. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) houdt er echter rekening mee dat het aantal van 2,2 miljoen straks meer dan verdubbelt. Oorzaak: het acti­veren van tientallen trajectcontroles langs onze wegen.

Om die stroom extra boetes te kunnen verwerken, komen er in de verwerkingscentra 35 personeelsleden bij. “Met deze extra aanwervingen schatten wij in staat te zijn een maximum van 5 miljoen boetes te bereiken, een stijging van 127 procent ten opzichte van 2020”, antwoordde Verlinden aan N-VA-Kamerlid Wouter Raskin.

Vooral in Vlaanderen zijn de afgelopen jaren heel wat trajectcontroles geïnstalleerd. Wel­geteld 238 volgens Vlaams mobiliteitsminister Lydia Peeters (Open VLD), verspreid over 135 locaties. Die worden na de nodige computerproblemen nu één voor één door de federale politie in gebruik genomen.

Te snel is te snel

Volgens Verlinden is de verwachte stijging van het aantal flitsboetes ook het gevolg van het plan van justitieminister Vincent van Quickenborne (Open VLD) om komaf te maken met de zogenaamde tolerantiemarges. Denk aan een lokaal parket dat de politie opdracht geeft op autosnelwegen pas vanaf 140 km per uur te flitsen, kwestie van niet bedolven te ­geraken onder het aantal flitsboetes en al het werk dat daarbij komt kijken, ook voor de politieparketten.

Een proefproject in Waals-Brabant - waarbij de tolerantiedrempel van de plaatselijke trajectcontrole werd afgeschaft - zorgde daar voor een vervijf­voudiging van het aantal boetes, volgens verkeersexperts weliswaar een tijdelijk effect.

Verlinden geeft ook zicht op hoeveel trajectcontroles vandaag effectief flitsen. Dat zijn er over heel het land 139, waarvan 41 langs Vlaamse gewest- en ­autosnelwegen. De exacte locaties van de nu al werkende trajectcontroles wil de federale politie niet prijsgeven.

 

Bron: Het Nieuwsblad © Mediahuis 2021

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is