Eén op drie buitenlandse boetes niet betaald

Door Wouter Raskin op 11 januari 2021

Met meer dan 900.000 waren ze, de ­buitenlandse bestuurders die in 2019 en 2020 een verkeersboete kregen na een overtreding in ons land. Ondanks aandringen blijft 37 procent van die boetes onbetaald. Opvallend: de grootste stijgers onder de wanbetalers zijn niet onze buurlanden.

8 miljoen euro. Zo veel ontving ons land de voorbije twee jaar aan onmiddellijke inningen en minnelijke schikkingen van buitenlandse verkeersovertreders. Maar het had 29 miljoen euro méér kunnen zijn, want dat is het bedrag dat ondanks aandringen niet wordt gerecupereerd. Om­gerekend betaalt 37 procent, of meer dan een op de drie buitenlandse overtreders, zijn of haar boete uiteindelijk niet. Dat blijkt uit cijfers van N-VA-Kamerlid Wouter Raskin. Ter vergelijking: van de binnenlandse boetes voor land­genoten blijft amper 7 procent onbetaald.

Nu ons land sinds vorige zomer boetes naar alle Europese overtreders stuurt in de taal van hun kentekenbewijs, is de situatie wel verbeterd. “Daardoor zien we voor sommige landen een aanzienlijke toe­name van het aantal boetes”, aldus Wouter Raskin. “Dat is bijvoorbeeld het geval voor Bulgarije, Spanje, Hongarije, Roemenië en vooral Polen.” Het gros van de buitenlandse verkeersovertreders in ons land komt - logischerwijs - toch uit onze directe buurlanden. In bijna de helft van de gevallen gaat het om een boete wegens overdreven snelheid.

Certificaat

Iets minder dan de helft van de meer dan 900.000 buitenlandse verkeersovertreders - 392.876 overtreders, goed voor 43 procent - betaalt de Belgische boete echter niet. De grootste overtreders zijn de Fransen, Nederlanders en de Luxemburgers. “Dat kan ­omdat de overtreder gewoon weigert te betalen, omdat hij de boete heeft betwist of omdat ze intussen is geëvolueerd van een onmiddellijke inning tot een duurder voorstel van minnelijke schikking”, zegt Raskin. Ruim 100.000 buitenlandse overtreders zitten in dat laatste geval. Maar velen van hen blijven ook dan weigeren om te betalen, waardoor in totaal 37 procent van de boetes onbetaald blijft.

Dankzij Europese samen­werking wordt er nu meer dan vroeger werk van gemaakt die boetes alsnog te innen, verzekert het kabinet van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD). “Als een boete onbetaald blijft, schrijft ons land een certificaat uit ter waarde van die boete”, verduidelijkt zijn woordvoerder. “Dat certificaat wordt doorgestuurd naar de overheid van het land van de overtreders, dat vervolgens werk kan maken van de inning. Lukt dat, dan mogen ze dat geld trouwens houden voor de eigen staatskas.” Hetzelfde geldt voor Belgische overtreders die in het buitenland niet betalen: zij zullen de boete aan België moeten betalen.

 

Bron: Het Nieuwsblad © Mediahuis 2021

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is