Experts kunnen nu pas schade aan asielcentrum inschatten

Door Wouter Raskin op 6 februari 2020

Het toekomstige asielcentrum van Grote-Spouwen is gisteravond asbestvrij verklaard. Experts kunnen nu de schade binnen inschatten. “Hopelijk kunnen we eind februari offertes voor de herstellingen uitschrijven”, zegt Jan Noé in naam van de eigenaars.

“Normaal moesten de herstelwerkzaamheden al lang zijn begonnen. Maar dat er door de brand ook asbestproblemen waren opgedoken, heeft veel doen vertragen”, aldus Jan Noé. “Anders waren de dakwerken al lang opgestart. Nu ligt er een zeil dat alles toedekt, maar intussen is er vermoedelijk ook waterschade op de eerste verdieping. Dat zullen de experts moeten vaststellen. Hopelijk weten we als eigenaars eind deze maand waar we aan toe zijn en kunnen we dan de offertes opstarten. Het zal meer zijn dan het dak dat moet hersteld worden. Hoe lang die herstellingswerken zullen duren, is nu onmogelijk te voorspellen.”

Strafonderzoek

Intussen loopt ook het strafonderzoek. “Daarover is nog niets te zeggen”, zegt Mark Huygen, advocaat voor Bilzen in deze zaak. De stad stelde zich burgerlijke partij voor gedane kosten en geleden imagoschade. “We hebben nog geen inzagerecht aangevraagd in het dossier, een vraag die dan ook moet goedgekeurd worden door de onderzoeksrechter. Dit is een gevoelige zaak. Bovendien loopt het onderzoek nog geen drie maanden.”

Politiek relletje

Burgemeester Johan Sauwens (Trots op Bilzen) heeft op woensdag 29 januari overlegd met naar verluidt een tiental onmiddellijke buurtbewoners. “Waarom niet met meer mensen?” fulmineert Wouter Raskin (N-VA) op zijn Facebookpagina. “Veel meer mensen in Spouwen stellen zich vragen. Waarom praat Sauwens enkel met de happy few? Waarom sluit hij anderen uit van informatie? Dat is olie op het vuur gooien, net nu de rust min of meer terugkeert”, vindt Raskin. “Maar hij wilde tijdens de gemeenteraad niet ingaan op inhoudelijke vragen over dat overleg.”

Volgens Raskin zou Sauwens tijdens het overleg met een tiental Spouwenaren onder meer gezegd hebben dat hij lang niet zeker is of het asielcentrum wel opengaat. En ook: “Als het dan toch zou opengaan, dat het niet langer dan één jaar zal openblijven.”

“Terwijl minister De Block twee weken geleden aan mij nog bevestigd heeft dat het tijdelijke asielcentrum in Grote-Spouwen zeker zal openen. Bovendien heeft Sauwens hierin geen bevoegdheid. Die beslissingen worden op een ander niveau genomen”, zegt Raskin. Zelf wilden die informanten, die er afgelopen woensdagavond bij waren en Raskin brieften, niet met de krant spreken. Ook niet anoniem.

"Leugens"

“Geen kwestie dat ik mensen uitsluit van informatie”, stelt burgemeester Sauwens dan weer. “Sinds de aankondiging van het asielcentrum heb ik al tientallen gesprekken gevoerd met Spouwenaren. Het is ook mijn taak als burgemeester om de mensen te informeren. Bovendien is er ook nog het gemeentelijke contactpunt. Dit overleg van voorbije woensdag kwam er trouwens op vraag van rechtstreekse buren. Dat ik andere mensen zo zou uitsluiten, is flauwekul. Afgezien van het feit dat het gebouw nu asbestvrij is, is er op dit moment weinig nieuws te melden en proberen we rust te brengen. Dat ik gezegd zou hebben dat ik betwijfel of het asielcentrum wel opengaat, is een leugen. De bevoegdheid over het asielcentrum ligt trouwens in handen van de federale overheid, niet bij mij. In deze zaak zijn er al zoveel leugens verteld.”

 

Bron: Het Belang van Limburg © Mediahuis 2020

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is