Khattabi herbevestigt plannen voor koolstoftaks

Door Wouter Raskin op 12 maart 2021

Een koolstoftarifering als fiscaal sturend instrument past helemaal binnen een ambitieus Belgisch klimaatbeleid. Dat liet minister Zakia Khattabi gisteren verstaan in de commissie Klimaat van het federaal parlement. Daarmee lijkt Khattabi opnieuw een koolstoftaks op tafel te leggen. N-VA-Kamerlid Wouter Raskin: “De plannen maken mij bezorgd. Zeker omdat men het grootste stilzwijgen bewaart over hoe die taks eruit zal zien en wat de impact ervan zal zijn voor onze burgers en bedrijven.”

In november pleitte minister Khattabi al eens voor de invoering van een koolstoftaks, maar toen werd ze nog teruggefloten door haar eigen vicepremier. Amper enkele maanden later lijkt de paarsgroene regering nu toch gewonnen voor het idee. Raskin: “Eerst uitte staatssecretaris De Bleeker zich als voorstander en gisteren schaarde klimaatminister Khattabi zich aan haar zijde. We moeten ons geen illusies maken: die koolstoftaks komt er.”

De plannen baren Raskin grote zorgen, des te meer omdat niemand vandaag wil zeggen hoe de taks eruit zal zien, wie het geld zal mogen ophoesten en op welke manier de koopkracht van onze gezinnen en de concurrentiepositie van onze bedrijven gevrijwaard zal worden. “Khattabi speelt de hete aardappel liever door aan haar collega Van Peteghem. Niet verbazend, want zo’n taks kan onze burgers duur te staan komen. Een studie van PWC spreekt over 20 euro per jaar extra taksen op diesel of benzine en 50 tot 75 euro op gas of stookolie. En die bedragen kunnen nog flink oplopen, wanneer de prijs van een ton CO2 tegen 2030 vertienvoudigt. De klimaatambities worden op die manier wel een bijzonder dure zaak.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is