Motorrijders ontsnappen aan trajectcontroles

Door Wouter Raskin op 19 mei 2022

Te snelle motorrijders kunnen niet 'gedetecteerd' worden door het merendeel van de trajectcontroles langs onze wegen. De reden: meestal wordt enkel de nummerplaat aan de voorkant van het passerende voertuig geregistreerd.

N-VA-Kamerlid Wouter Raskin stelde vast dat de trajectcontroles bij hem in de buurt de voorbije maanden heel wat te snelle automobilisten en truckers klisten, maar tot dusver geen enkele motorrijder. Navraag van hem bij minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden leert nu dat dat elders in ons land ook het geval is. Bij het merendeel van de trajectcontroles wordt alleen de nummerplaat aan de voorkant van het passerende voertuig geregistreerd, terwijl bij motorrijtuigen de nummerplaat aan de achterkant is bevestigd.

Volgens Verlinden werd bij het installeren van de trajectcontroles die keuze bewust gemaakt, omdat die manier van werken in de toekomst tal van voordelen biedt. Zo wil de politie op termijn via de camera's van trajectcontroles ook op gordeldracht en gsm-gebruik gaan controleren, wat alleen vast te stellen is via de voorkant van de auto. Door langs de voorkant te flitsen, is bovendien ook de chauffeur zichtbaar, wat discussie over wie er achter het stuur zat, moet uitsluiten.

Verlinden gaf toe dat deze manier van werken ervoor zorgt dat te snelle motorrijders geen schrik hoeven te hebben van de vele trajectcontroles in ons land. De minister wees er wel op dat er nog op andere manieren op snelheid wordt gecontroleerd. Van straffeloosheid voor motorrijders is volgens haar geen sprake.

Kamerlid Raskin vraagt dat deze manier van werken grondig tegen het licht wordt gehouden, “zeker in het licht van de plannen om nog vele tientallen extra trajectcontroles te installeren.” In Vlaanderen gaan we straks naar zulke controles op meer dan 400 plaatsen.

 

Bron: Het Nieuwsblad © Mediahuis 2022

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is