N-VA wil dat Kamer zich verzet tegen Brusselse stadstol

Door Wouter Raskin op 19 januari 2021

Keert na Vlaanderen en Wallonië ook het federaal parlement zich tegen de Brusselse stadstol? N-VA vraagt om een duidelijk signaal. Dat het dossier een wig drijft tussen de Vivaldi-partijen is meegenomen.

Vandaag bespreekt de Kamercommissie Mobiliteit de resolutie van N-VA-Kamerleden Wouter Raskin, Frieda Gijbels, Joy Donné en Thomas Roggeman. Ze vragen dat de Kamer zich net als het Vlaams en het Waals Parlement verzet tegen de “eenzijdige invoering” van een stadstol in Brussel.

De Brusselse regering kondigde eind vorig jaar aan dat er concrete plannen zijn om vanaf 2022 een slimme kilometerheffing in te voeren voor alle voertuigen die het Hoofdstedelijk Gewest binnenrijden. Volgens Vlaanderen en Wallonië discrimineert die heffing pendelaars van buiten Brussel, omdat alleen Brusselaars kunnen genieten van de afschaffing van de verkeersbelasting.

“Het Brusselse solosim dreigt een dure zaak te worden”, zegt Raskin. “In het bijzonder voor inwoners uit minder goed ontsloten en perifere gebieden, zoals Limburg.”

Vivaldi

De stadstol drijft een wig tussen en binnen de partijen van de federale Vivaldi-regering, en net daar speelt de N-VA met deze resolutie op in. Het zijn vooral Ecolo en Groen die het project in Brussel trekken. Bij de PS ligt het idee veel moeilijker. De socialistische partijvoorzitter Paul Magnette zei eerder deze maand in de zakenkrant L'Echo dat de stadstol niet voor deze legislatuur is, maar partijgenoot en Brussels minister-president Rudi Vervoort liet verstaan dat dat wel de bedoeling blijft.

De vraag is dan ook hoe onder andere de PS zal stemmen. Schaart ze zich achter Magnette of wil ze Brussel niet voor het hoofd stoten? Hetzelfde geldt voor Open Vld, MR en CD&V, partijen die op regionaal niveau bezwaar aantekenden, maar in de Kamer een meerderheid vormen met de groenen.

 

Bron: Het Belang van Limburg © Mediahuis 2021

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is