N-VA wil inbreuken op veiligheid bij gevaarlijke spoortransporten bestraffen

Door Wouter Raskin op 18 augustus 2015, over deze onderwerpen: NMBS, Veiligheid
N-VA wil inbreuken op veiligheid bij gevaarlijke spoortransporten bestraffen

Bij een kwart van de controles op het transport van gevaarlijke stoffen per spoor werden het afgelopen jaar inbreuken vastgesteld. Toch is er geen enkel proces-verbaal opgemaakt en geen enkele boete geïnd. “Daar moet dringend verandering in komen”, vindt N-VA-Kamerlid Wouter Raskin. “Anders stevenen we opnieuw af op een treinongeval zoals twee jaar geleden in Wetteren.” 

De Dienst Veiligheid en Interoperabiliteit der Spoorwegen (DVIS) waakt over de spoorwegveiligheid in ons land. Eén van zijn opdrachten is de controle op het naleven van de bijzondere veiligheidsvoorschriften voor het vervoer van gevaarlijke goederen per spoor. Het afgelopen jaar voerde de DVIS 435 controles uit, waarbij 118 inbreuken werden vastgesteld. Ook in de jaren daarvoor bleken heel wat transporten niet te voldoen aan de voorschriften: in 2013 stelde de DVIS 123 inbreuken vast bij 367 controles en in 2011 brachten 332 controles zelfs 195 inbreuken aan het licht.

Sanctionerende bevoegdheid
“Wanneer de DVIS een inbreuk vaststelt, moet het die ook kunnen bestraffen”, vindt Raskin. Maar vandaag heeft deze dienst helaas geen sanctionerende bevoegdheid. “Daardoor blijven de inbreuken nog al te vaak zonder gevolg”, stelt Raskin vast. “Maar veiligheidsvoorschriften zijn er niet voor niets. Ze dienen nageleefd te worden.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is