N-VA wil meer duidelijkheid over gebedsruimte seinhuis Brussel-Zuid

Door Wouter Raskin op 15 juli 2015, over deze onderwerpen: Overheidsbedrijven, Neutrale overheid, NMBS
N-VA wil meer duidelijkheid over gebedsruimte seinhuis Brussel-Zuid

NMBS-werknemers van het seinhuis in Brussel-Zuid kunnen sinds kort gebruikmaken van een leegstaande technische ruimte om te bidden. De regeling kwam er nadat verschillende personeelsleden zich stoorden aan moslimcollega’s die de refter gebruikten om te bidden. “De situatie roept vragen op”, zegt N-VA-Kamerlid Wouter Raskin, die de bevoegde ministers alvast om uitleg heeft gevraagd.

Raskin benadrukt dat hij niet per definitie tegen het initiatief gekant is. “We leven in een diverse samenleving”, stelt hij. “Ook op het werk komen we in contact met mensen die een andere culturele en religieuze achtergrond hebben.”

Voorwaarden

Voor Raskin zijn twee aspecten van belang: het gelijkheidsbeginsel en het arbeidsregime. “Ten eerste is het belangrijk dat onze overheidsbedrijven neutraal zijn en dat alle confessies op een gelijke manier behandeld worden. Voorkeursregimes zijn niet op hun plaats in een overheidsbedrijf. Werknemers van alle gezindten moeten die ruimte dus kunnen gebruiken”, aldus Raskin. “Ten tweede kan het niet de bedoeling zijn dat mensen betaald worden om hun religie te belijden. Het staat de werknemers uiteraard vrij te doen wat ze willen in hun pauzes. Maar aangezien seingevers geen vaste pauzemomenten hebben, stellen we ons daar vragen bij.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is