N-VA wil rijbewijs met punten in federaal regeerakkoord

Door Wouter Raskin op 11 augustus 2020, over deze onderwerpen: Mobiliteit & verkeersveiligheid

N-VA wil de invoering van het rijbewijs met punten verankeren in het hopelijk aanstaande federaal regeerakkoord. “De wet bestaat al 30 jaar, tijd om ze uit te voeren”, zegt Kamerlid Wouter Raskin.

Vorige maand was het 30 jaar geleden dat de wet werd goedgekeurd die de invoering van een rijbewijs met punten mogelijk maakt. In zo'n systeem worden aan specifieke verkeersovertredingen punten toegekend. Wie een bepaald aantal punten verzamelt, raakt automatisch zijn rijbewijs kwijt.

Ondanks de wet bleef de tekst echter dode letter. Intussen passeerden al 16 verschillende federale ministers van Mobiliteit de revue, maar nooit werd het systeem effectief ingevoerd. Huidig minister François Bellot (MR) liet twee jaar geleden nog een haalbaarheidsstudie uitvoeren door het verkeers­veiligheids­instituut Vias, maar dat kwam tot de conclusie dat “een rijbewijs met punten pas effect heeft op lange termijn als de pakkans voor verkeers­overtreders voldoende hoog is”. Volgens het Vias is de pakkans in ons land echter te laag en kost het systeem bovendien ook 8 miljoen euro.

Verkeerde mentaliteit

“Nochtans is er aan goede voorbeelden geen gebrek”, zegt N-VA-Kamerlid Wouter Raskin. “Een ruime meerderheid van Europese lidstaten kent vandaag al een soort puntenrijbewijs. In Duitsland (sinds 1974), Frankrijk (1992) en Nederland (2002) bestaat het systeem al vele jaren. En ook in andere delen van de wereld beginnen steeds meer landen op de kar te springen.”

“De invoering van een puntenrijbewijs heeft een positieve impact op de verkeersveiligheid, dat is al door een resem studies aangetoond. Zeker op korte termijn valt er een daling van het aantal verkeersslachtoffers te verwachten. En dat mag ook wel. In 2019 lieten in België nog altijd 646 mensen het leven op de weg. Een hoog cijfer dat verontrustend genoeg zelfs opnieuw toeneemt.”

Volgens Raskin zal N-VA het rijbewijs met punten dan ook op de tafel van de - hopelijk - aanstaande regeringsvorming leggen. “De vroegere praktische bezwaren, zoals een gebrek aan digitalisering, zijn intussen weggewerkt. Om het verkeer veiliger te maken zullen we moeten inzetten op een verhoogde pakkans, een snelle strafuitvoering én het aanpakken van de verkeerde mentaliteit van sommigen. Voor dat laatste is het rijbewijs met punten één van de ontbrekende schakels.”

 

Bron: Het Belang van Limburg © Mediahuis 2020

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is