N-VA wil sociale bijdragen van tijdelijke buitenlandse zelfstandigen innen in werkland

Door Wouter Raskin op 26 oktober 2015, over deze onderwerpen: Werken, Ondernemen, Detachering

Buitenlandse zelfstandigen die tijdelijk in België komen werken, moeten vooraf hun activiteiten melden via een Limosa-aangifte. “De afgelopen vijf jaar is het aantal van die meldingen meer dan verdubbeld”, leerde Kamerlid Wouter Raskin uit cijfers van de bevoegde staatssecretaris. “Doordat buitenlandse zelfstandigen die slechts tijdelijk hier aan de slag gaan, onderworpen zijn aan de sociale zekerheid van hun thuisland, lopen wij een aanzienlijk bedrag aan sociale bijdragen mis”, betreurt Raskin. De N-VA pleit er dan ook voor om die sociale bijdragen voortaan te innen in het werkland.

Waar het in 2010 nog ging om 30.436 aangiftes, werd er vorig jaar afgeklokt op 70.410. “En ook dit jaar wordt de kaap van 70.000 meldingen zeker overschreden”, aldus Raskin. De aangehaalde cijfers hebben weliswaar betrekking op het aantal meldingen, niet op het aantal buitenlandse zelfstandigen dat bij ons actief is. Eenzelfde persoon kan zich namelijk verschillende keren melden. “Het reële aantal zelfstandigen ligt dus mogelijk lager dan 70.000. Niettemin gaat het om een aanzienlijk bedrag aan sociale bijdragen dat onze overheid misloopt.”

Ook voor werknemers

De meeste meldingen komen uit Oost-Europese landen (Polen, Roemenië) en onze buurlanden (Duitsland, Frankrijk en Nederland). “De sterke toename van het aantal zelfstandigen uit het buitenland verrast mij niet”, zegt Raskin. “Ook het aantal buitenlandse werknemers gaat al jaren steil omhoog.” Eerder steunde de N-VA ook al een resolutie om de sociale bijdragen voor gedetacheerde buitenlandse werknemers in het werkland te innen en vervolgens door te storten naar hun land van herkomst. Meer daarover lees je hier.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is