Nummerplaatherkenning: veel treffers, maar zonder gevolg

Door Wouter Raskin op 3 november 2019, over deze onderwerpen: Mobiliteit & verkeersveiligheid

De ANPR-camera's, die automatisch nummerplaten herkennen, leveren veel treffers op voor de politie, maar met het merendeel wordt niets gedaan.

De afgelopen twaalf maanden merkten de ANPR-camera's die al zijn opgenomen in een nationaal netwerk 539.949 keer voertuigen op waar mogelijk wat loos mee is. Die treffers kwamen van 250 camera's op 22 plaatsen, ter hoogte van grensovergangen op onze autosnelwegen. Dat blijkt uit cijfers die N-VA-Kamerlid Wouter Raskin opvroeg bij minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V).

Bijna de helft van de treffers gaat over voertuigen die niet verzekerd (52.397 hits) of niet gekeurd (214.506 hits) zijn.

'Kunt u voor die hits aangeven welk gevolg eraan werd gegeven?', vroeg het N-VA-parlementslid aan de minister. Niets, zo blijkt. De Crem: 'Het door de werkgroep politie-justitie uitgewerkte minimale nationale actiebeleid bepaalt dat de hits op vermoedelijk niet-verzekerde en niet-gekeurde voertuigen worden geklasseerd zonder gevolg.'

De minister belooft wel beterschap op langere termijn. 'Het is op termijn voorzien dat de hitinformatie wordt bezorgd aan de politiedienst op wiens grondgebied de titularis van de nummerplaat woont.

 

Bron: De Tijd © Mediafin 2019

 

Meer weten? Klik dan hier voor een interview met Wouter in het TVL Nieuws.

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is