Oppassen voor inactiviteitsval bij hogere forfaitaire werkloosheidsuitkering

Door Wouter Raskin op 19 juli 2018, over deze onderwerpen: Werken, Werk zoeken en werkloosheid, Uitkeringen
Jobaanbiedingen in de krant

Minister voor Werk Kris Peeters laat onderzoeken hoe de werkloosheidsuitkeringen sneller kunnen dalen in de tijd. “Een prima idee”, zegt Kamerlid Wouter Raskin. “Ik steun elk voorstel dat bijdraagt tot het beter functioneren van onze arbeidsmarkt. We moeten alleen oppassen dat we geen inactiviteitsval creëren door de forfaitaire uitkeringen te verhogen.”

Eén van de pistes die op tafel liggen, is een voorstel van professor Stijn Baert. Dat voorziet in een verhoogde uitkering bij het begin van de werkloosheid, een snellere degressiviteit en – na twee jaar – een forfait dat 15% hoger is dan het leefloon. Wouter Raskin: “Hogere uitkeringen bij de start bieden een betere verzekering tegen het inkomensverlies voor wie zijn job verliest. De versnelde degressiviteit stimuleert de werkloze dan weer om snel en actief op zoek te gaan naar een nieuwe baan.”

Minder enthousiast is Raskin over het idee om de forfaitaire uitkering te verhogen voor wie langer dan twee jaar zonder werk zit. “Hierdoor zullen langdurig werklozen te weinig geprikkeld worden om een job te zoeken. Een betaalde baan is voor hen immers onvoldoende lonend. Zo’n inactiviteitsval moeten we absoluut vermijden.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is