Parlementsleden willen weten of regering achter excuses prins Laurent staat

Door Wouter Raskin op 21 september 2021

Volksvertegenwoordigers Wouter Raskin (N-VA) en Gaby Colebunders (PVDA) willen van premier Alexander De Croo (Open Vld) weten of de regering achter de excuses staat die prins Laurent aanbood tijdens de herdenking van overleden mijnwerkers in Waterschei.

“Mijn generatie heeft fouten gemaakt door onwetendheid. En daarvoor wil ik mij excuseren.” De woorden van de prins konden afgelopen zaterdag wel rekenen op een daverend applaus van de mijnwerkers, maar of ook de regering zich achter deze woorden schaart, is nog maar de vraag. “Die vraag zullen we alleszins stellen”, zeggen volksvertegenwoordigers Wouter Raskin en Gaby Colebunders. “Prins Laurent was daar aanwezig als vertegenwoordiger van het koninklijk paleis”, zeggen de twee oppositieleden. “Hij spreekt dan ook namens onze overheid. We zouden van onze premier willen weten of de regering ook achter de toespraak en de verontschuldigingen van de prins staat. En nog meer of die verontschuldigingen gevolgen zullen hebben voor de interesten en de schadevergoeding in het kader van de berekening van de mijnwerkerspensioenen waarvoor de KS Vriendenkring strijdt?”

Pensioen

Colebunders zal ook vragen hoe het staat met het al dan niet belasten van de vergoeding die de mijnwerkers kregen in het kader van de retroactiviteit. Inmiddels heeft de KS Vriendenkring een brief gestuurd naar de kabinetschef van de koning waarin staat dat Laurent door het koninklijk paleis is afgevaardigd en het koningshuis dus ook vertegenwoordigt. “Bijgevolg moeten zijn uitspraken uitgevoerd worden zoals in de bestaande wetten is neergeschreven”, zegt Michel Dylst, voorzitter van de KS Vriendenkring. “Dat wil zeggen dat de mijnwerkers, die verlies leden doordat ze een te lage pensioenuitkering kregen, de interesten, compensatoire interesten en een schadevergoeding moeten krijgen.”

 

Bron: Het Belang van Limburg © Mediahuis 2021

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is