Pas in 2024 beslist Nederland over spoorlijn Hamont-Weert

Door Wouter Raskin op 16 september 2022

Pas in 2024 zal de Nederlandse regering beslissen over de heropening van de spoorlijn Hamont-Weert. Staatssecretaris Vivianne Heijnen (CDA) wil eerst een beter zicht krijgen op de kostprijs.

Het dossier Hamont-Weert stond gisteren op de agenda van de commissie Infrastructuur en Waterstaat in de Nederlandse Tweede Kamer, waar werd gedebatteerd over de internationale spoorverbindingen. Voor de gelegenheid waren de Vereniging Treinreizigers Vervoer, de actiegroep die ijvert voor de heropening, en de Belgische Kamerleden Wouter Raskin en Frieda Gijbels (N-VA) naar Den Haag afgezakt.

In de commissie lichtte staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Vivianne Heijnen (CDA) het standpunt van de Nederlandse regering toe, onder andere over de heropening van de spoorlijn Hamont-Weert voor reizigersverkeer.

Stille dood

Ons land deed de afgelopen jaren grote inspanningen om dat mogelijk te maken, onder andere met de elektrificatie van de spoorlijn Mol-Hamont. Die elektrificatie is voor Nederland een voorwaarde om treinen door het natuurgebied tussen Hamont en Weert te laten rijden, maar dan moet het wel zelf investeren in de elektrificatie van de 10 km op Nederlands grondgebied.

De Nederlandse regering Rutte III zette dat project in zijn regeerakkoord in 2017, maar bij de nieuwe regering Rutte IV verdween die passage. Dat deed de angst ontstaan dat de heropening wel eens een stille dood zou kunnen sterven.

Staatsssecretaris Heijnen zei voor de zomer dat ze nog dit jaar de knoop wilde doorhakken over Hamont-Weert, maar het dossier wordt nu dus op lange baan geschoven. Of dat betekent dat de Nederlandse regering het dossier nog niet helemaal loslaat dan wel de heropening wil begraven in nieuwe studies, is voorlopig onduidelijk.

 

Bron: Het Belang van Limburg © Mediahuis 2022

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is