Plenaire vraag: brandstichting asielcentrum Grote-Spouwen

Door Wouter Raskin op 14 november 2019, over deze onderwerpen: Asiel en migratie

Tijdens de plenaire vergadering van donderdag 14 november was de brandstichting in het toekomstige asielcentrum in Grote Spouwen (Bilzen) een fel besproken thema. Ook Wouter interpelleerde minister Maggie De Block. Zijn volledige tussenkomst kan je hieronder lezen. Ook TV Limburg stond stil bij het debat in de Kamer. Het interview met Wouter kan je hier herbekijken. 

"Voorzitter, collega's, de brandstichting van enkele dagen geleden in het toekomstig asielcentrum in mijn eigen stad was een criminele daad. En veel van de reacties die erop volgden waren beneden alle peil. Laat dat duidelijk zijn. Ook wat ons betreft is er geen enkele discussie.

Ik wil het vandaag vooral hebben over wat voorafging. En een beetje context is daarbij belangrijk. Het is natuurlijk voor een stuk allemaal met elkaar verbonden. De cijfers staan vandaag in De Tijd. Mevrouw De Block, u hebt ze ongetwijfeld gezien. Er is in dit land een sterke instroom, terwijl onze buurlanden te maken hebben met een veel lagere instroom of zelfs een daling van de instroom.

Dat is een stukje context. Het is dus niet louter een geopolitiek verhaal, maar het is ook het gevolg van het beleid van minister De Block. En dat heeft natuurlijk een aantal gevolgen. En die gevolgen hebben wij de afgelopen dagen in Bilzen aan den lijven kunnen ondervinden. 

Het is een slechte beslissing, want die plek is en blijft een foute keuze. Maar hier werd een slechte beslissing ook nog eens genomen boven de hoofden van iedereen die ermee te maken heeft. Zonder dat iemand de moed heeft om uitleg te komen geven. Zonder dat iemand de context komt duiden. Zonder dat iemand nuance komt brengen.

Niemand die antwoorden komt geven op vragen die heel normaal zijn in zo'n situatie. Niemand die de onzekerheden en angsten die deze beslissingen met zich meebrengen en die puur menselijk zijn, komt ventileren.

Niemand. Het is vandaag drie weken geleden dat we het nieuws uit de krant moesten vernemen. En in Bilzen hebben we nog niemand gezien. Waar waren jullie de afgelopen drie weken toen we in Bilzen smeekten om antwoorden? Niemand gezien.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is