Steun voor goederenvervoer per spoor komt vooral Vlaanderen ten goede

Door Daphné Dumery, Wouter Raskin op 2 juli 2015, over deze onderwerpen: Economie, Mobiliteit, Infrastructuur en openbare werken
Steun voor goederenvervoer per spoor komt vooral Vlaanderen ten goede

De Kamer heeft de steunmaatregelen voor het goederenvervoer op het spoor vastgelegd tot 2017. Zowel voor 2015 als 2016 bedraagt het budget daarvoor 15 miljoen euro. “Een van de meest effectieve middelen om vrachtwagens van de weg te krijgen, wordt zo versterkt”, zegt N-VA-Kamerlid Daphné Dumery.

Het gaat om de subsidies voor gecombineerd en gespreid vervoer, of anders gezegd: treinen met ladingen van verschillende afzenders en met verschillende bestemmingen. “Vooral voor Vlaanderen en zijn commerciële havens is die steun voor spoortransporten een goede zaak”, aldus Dumery. Sommige havenbedrijven, met name uit de chemie, zijn voor het vervoer van delicate stoffen namelijk volledig aangewezen op het spoor.

“En met deze beslissing krijgt ook goederenvervoerder B-Logistics een duwtje in de rug,” vult N-VA-Kamerlid Wouter Raskin aan. “Het bedrijf krijgt daarmee de kans om stilaan uit te groeien tot een succesvolle commerciële onderneming die een belangrijke rol kan spelen in een concurrentiële markt.”

Rechtszekerheid voor bedrijven

Onder de vorige regering stond de steun voor het goederenvervoer regelmatig ter discussie: elk half jaar werd de afschaffing overwogen. “Het gevolg was dat bedrijven helemaal geen zekerheid hadden over het voortbestaan van de maatregel, en ervoor terugschrokken om hun vrachtwagens in te ruilen voor het spoor. We zijn blij dat deze regering knopen doorhakt en voor langere tijd rechtszekerheid biedt”, zegt Dumery. “Want door bedrijven aan te moedigen om hun transporten via het spoor te organiseren, verlicht je niet alleen de druk op onze autosnelwegen. Ook de veiligheid verbetert. En voor het milieu is die maatregel evenzeer een goede zaak”, besluit zij.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is