Voorlopig geen Belgisch verbod op plastic zakjes

Door Wouter Raskin op 30 maart 2021

Er komt voorlopig geen verbod op plastic wegwerpzakjes. Nochtans werd het PS-wetsvoorstel hiervoor vorige zomer in de Kamercommissie goedgekeurd. Maar het paarsgroene regeerakkoord stipuleert dat ons land niet verder gaat dan wat Europa voorschrijft.

Jaarlijks komt 150.000 tot 500.000 ton kunststofafval van de Europese Unie in de oceanen terecht. Dat plastic ontbindt in microplastics, en die vormen een gevaar voor de gezondheid van mens en dier en voor het milieu, omdat ze zich ophopen in de voedselketen en in het drinkwater terechtkomen. In 2016 waarschuwde het Wereld Economisch Forum van Davos al dat er bij ongewijzigd beleid in 2050 meer plastic in de zee zou zijn dan vissen.

Om die hoeveelheid zwerfvuil terug te dringen, keurde de Europese Unie in de lente van 2019 de richtlijn rond SUP of Single-Use Plastic goed. Die verbiedt een reeks kunststofproducten voor eenmalig gebruik. Het gaat om plastic bestek, borden, rietjes, roerstaafjes, wattenstaafjes en ballonnenstokjes, en om drank- en voedselverpakkingen uit piepschuim.

"Geen gold-plating"

Een jaar geleden diende de PS een wetsvoorstel in om deze Europese SUP-richtlijn te verruimen naar plastic wegwerpzakjes voor eenmalig gebruik. Enkel plastic zakken voor vuilnisophaling en medisch gebruik zouden nog toegelaten worden. Begin juli vorig jaar keurden Groen, Ecolo, Vooruit, PS, PVDA/PTB en MR dit wetsvoorstel in de Kamercommissie goed. N-VA en Open Vld stemden tegen, CD&V onthield zich.

Maar negen maanden later is dit wetsvoorstel nog altijd niet op de agenda van de plenaire vergadering geraakt. “De wet zou normaal op 3 juli van dit jaar in werking treden. De onzekerheid hierover maakt de verpakkingssector ongerust”, weet N-VA-Kamerlid Wouter Raskin. Vandaag interpelleert hij federaal minister van Leefmilieu Zakia Khattabi (Ecolo) hierover. Daarmee raakt de Bilzenaar een gevoelige snaar. Immers, in het federale regeerakkoord is opgenomen dat ons land niet aan gold-plating zal doen: om de interne markt niet te benadelen, zal België niet verder gaan dan de Europese richtlijn.

Twee discussies

Om het dossier te ontmijnen, splitst de regering het nu op in twee luiken. “Over die SUP-richtlijn zijn alle meerderheidspartijen het eens: die zal voor 3 juli via een Koninklijk Besluit in Belgisch recht worden omgezet. Maar eerst moeten nog een heleboel adviezen worden ingewonnen en overlegmomenten worden georganiseerd”, weet Groen-Kamerlid Barbara Creemers.

Over het tweede luik, het PS-wetsvoorstel om ook plastic wegwerpzakjes te verbieden, is er binnen de regering geen consensus. Met name Open Vld is een fervente tegenstander. “Om de omzetting van de Europese richtlijn tegen 3 juli niet in het gedrang te brengen, wordt het PS-voorstel ervan losgekoppeld”, geeft Creemers toe. “Toch blijven we bij Ecolo-Groen strijden voor een plasticvrije samenleving en een verbod op plastic zakjes voor eenmalig gebruik.”

Dit alles klinkt federale oppositiepartij N-VA als muziek in de oren. “Eén: die plastic zakjes zijn een bevoegdheid van de deelstaten. En twee: laten we eerst de evaluatie afwachten die OVAM in opdracht van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) aan het maken is”, zegt Raskin. Het N-VA-Kamerlid wijst erop dat sinds 2019 in Vlaanderen (net als in Brussel en Wallonië) al een verbod op het gratis uitdelen van lichte plastic draagtassen aan de winkelkassa geldt. Zeer dunne zakjes mogen voorlopig nog wel, omdat alternatieven als papieren wegwerpzakken niet beter scoren op milieuvlak.

In regeringskringen klinkt het dat het ontwerp-KB van minister van Leefmilieu Khattabi donderdag op de Interministeriële Conferentie voor Leefmilieu zal worden besproken.

 

Bron: Het Belang van Limburg © Mediahuis 2021

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is