"Voorlopig rijbewijs moet ook ingetrokken kunnen worden"

Door Wouter Raskin op 18 januari 2020, over deze onderwerpen: Mobiliteit & verkeersveiligheid

Politierechters moeten ook aan leerling-chauffeurs een rijverbod kunnen opleggen. Door een lacune in de wet kan dat vandaag niet. N-VA-Kamerlid Wouter Raskin wil dat aanpassen.

Het is een vreemde kronkel in de wetgeving: wie met een voorlopig rijbewijs en een L op de achterruit een overtreding begaat en voor de politierechter moet komen, kan ten hoogste een boete van 400 euro krijgen. Een rijverbod kunnen leerling-chauffeurs niet krijgen.

Politierechter Peter Dhondt wees daar opnieuw op na het ongeval eind vorig jaar in het West-Vlaamse Ichtegem waarbij de 20-jarige Emilie Stevens om het leven kwam. De bestuurder van de auto waarin de jonge vrouw zat, was niet alleen onder invloed en reed te snel, hij had ook een voorlopig rijbewijs en mocht op het moment van de feiten niet rijden. Wie met een L rijdt moet zich immers houden aan strenge voorwaarden, zoals niet rijden tijdens weekendnachten en een beperking op het aantal passagiers.

Strenge blik

“Bestuurders die minder dan twee jaar een rijbewijs hebben, moeten hun proeven meteen herdoen als ze een overtreding begaan van de derde graad. Maar iemand met een voorlopig rijbewijs die zich niet aan de voorwaarden houdt, kan ik zelfs geen rijverbod opleggen. Een boete van 400 euro. Dat is het”, zei Dhondt in Het Laatste Nieuws.

N-VA-Kamerlid Wouter Raskin wil daarom de wet nu aanpassen. “We kijken terecht streng toe op jonge bestuurders die nog maar pas hun rijbewijs hebben gehaald. Het is dan ook onlogisch dat bestuurders met een voorlopig rijbewijs aan die strenge blik zouden ontsnappen. Wie zich niet aan de regels houdt, moet de gevolgen dragen.”

Dat betekent dus dat leerling-chauffeurs, als de wetswijziging wordt goedgekeurd, in de toekomst ook een rijverbod kunnen krijgen net zoals alle andere chauffeurs.

 

Bron: Het Belang van Limburg © Mediahuis 2020

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is