"Zorg voor plaatsbeschrijving als werken in Bilzen starten"

Door Wouter Raskin op 16 juni 2022

“Zorg voor een goede plaatsbeschrijving voor de aannemer begint met de werkzaamheden voor de afschaffing van de overwegen.” Dat raadt volksvertegenwoordiger Wouter Raskin (N-VA) de buurtbewoners van de overwegen in Bilzen aan.

Net zoals in Diepenbeek, worden de overwegen in Bilzen afgeschaft en vervangen door tunnels of bruggen. Omdat het in Diepenbeek aan de nieuwe brug van de Waardestraat fout is gelopen bij een paar woningen in de buurt, wil Bilzenaar Raskin zijn stadsgenoten waarschuwen.

“Ik heb in Diepenbeek gezien welke schade de aanleg van de brug heeft aangericht in de woningen in de Waardestraat. Ik heb ook gezien in welke administratieve malle­molen deze mensen zijn terechtgekomen. Procederen tegen een grote aannemer is niet eenvoudig”, weet Raskin.

Start volgend jaar

De N-VA'er drukt erop dat het afschaffen van de overwegen een goede zaak is voor Bilzen. Er verdwijnen zeven spoorovergangen. Normaal zouden de werkzaamheden halfweg dit jaar beginnen, maar ze zijn vertraagd. Infrabel wil dit najaar de archeologische opgravingen laten doen. De eigenlijke infrastructuurwerken starten begin volgend jaar. Ze duren drie jaar. Infrabel bevestigt nogmaals dat de aannemer eerst plaatsbeschrijvingen moet opmaken van alle aangrenzende eigendommen.

“Een plaatsbeschrijving is normaal standaard in het bestek voorzien”, bevestigt Wouter Raskin. “Maar in Diepenbeek bleek dat de minder mondige buurtbewoners die hun plaatsbeschrijving niet actief hebben afgedwongen, in de kou bleven staan.

Ik vrees dat in Bilzen bij de aanleg van bruggen in de Molenstraat en Boomstraat en de ondertunneling van de Hasseltsestraat ook schade kan optreden. Daarom raad ik de buurtbewoners aan tijdig een officiële plaatsbeschrijving te bekomen. Daarnaast kunnen ze best nagaan of ze in hun brandpolis ook een verzekering rechtsbijstand hebben, mocht het ooit tot een procedure komen.”

 

Bron: Het Belang van Limburg © Mediahuis 2022

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is