Hervorming sociale-inspectiediensten noodzakelijk in strijd tegen sociale dumping

Door Wouter Raskin op 22 september 2016, over deze onderwerpen: Sociale Fraude
N-VA wil meer ambitie in aanpak sociale dumping

Al verschillende jaren dringt de N-VA aan op een grondige hervorming van de sociale-inspectiediensten. Dat de bevoegde staatssecretaris nu ook met concrete voorstellen komt, is dan ook een goede zaak. “De huidige versnipperde structuur beantwoordt niet meer aan de realiteit van vandaag. Een grondige hervorming zal de efficiëntie en slagkracht van de diensten versterken”, zegt Kamerlid Wouter Raskin. Hij kijkt uit naar de definitieve voorstellen en roept alle partners op om constructief mee te werken.

De strijd tegen sociale fraude is de afgelopen decennia niet gemakkelijker erop geworden. De complexiteit is toegenomen en nationale grenzen vormen niet langer een obstakel voor fraudeurs. Een efficiënte aanpak vereist daarom een versterkte samenwerking en zelfs integratie van de verschillende sociale-inspectiediensten. “Vandaag telt dit land maar liefst acht verschillende inspecties, elk met hun eigen aanpak, visie en directie. Dat is weinig efficiënt en kost handenvol geld”, aldus Raskin.

Geen onrust zaaien

Berichten dat de sociale inspectie zou worden opgedoekt, werden eerder al tegengesproken door de staatssecretaris. Volgens Raskin is er sprake van onruststokerij. “De sociale inspectie wordt gewoonweg ingekanteld in een andere structuur. Samen met de geplande uitbreiding van het aantal inspecteurs kan deze hervorming het rendement van de strijd tegen sociale fraude verhogen en tegelijkertijd een slimme besparing voor de overheid opleveren.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is