Hervorming werkloosheidsuitkering helpt om vacatures in te vullen

Door Wouter Raskin, Axel Ronse op 10 januari 2018, over deze onderwerpen: Economie, Werk zoeken en werkloosheid, Activering, Pensioenen, Ziekte, Uitkeringen
Man neemt krant door op zoek naar vacature

Er komen steeds meer vacatures bij in Vlaanderen. Maar die geraken ook steeds moeilijker ingevuld. Bedrijven komen daardoor in de problemen. De N-VA hoopt dat de economische groei niet gefnuikt wordt door de krapte op de arbeidsmarkt. “Tijd voor structurele maatregelen”, zegt Kamerlid Wouter Raskin. “Laat ons bijvoorbeeld eindelijk de werkloosheidsuitkeringen beperken in de tijd.”

Geesten hopelijk gerijpt voor structurele hervorming

Mede dankzij doeltreffende initiatieven van de Vlaamse en federale regering kwamen er de voorbije jaren tienduizenden jobs bij. Maar tegelijk steeg ook het aantal niet-ingevulde vacatures. “De uitdaging is dan ook om zoveel mogelijk mensen aan de slag te krijgen”, stelt Wouter Raskin. “We moeten verder blijven inzetten op het activeren van werklozen.”

Een beperking van de werkloosheidsuitkeringen in de tijd, zoals dat in alle andere Europese landen bestaat, kan een oplossing bieden. De N-VA legde die denkpiste al in 2014 op tafel, maar het voorstel kon destijds op weinig bijval rekenen. “Hopelijk zijn de geesten ondertussen gerijpt, want de tijd dringt”, besluit Raskin.

Is ‘brugpensioen’ komende jaren nog verantwoord?

De Vlaamse Regering levert ondertussen al heel wat inspanningen om zoveel mogelijk mensen aan de slag te krijgen. Denk maar aan de individuele beroepsopleiding, de mobiele opleidingen van de VDAB en het systeem van ‘Wijkwerken’. Vlaams Parlementslid Axel Ronse wijst er echter op dat federale systemen, zoals het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag – het vroegere brugpensioen – geen stokken in de wielen mogen steken.

“Het is bijna pervers om van de VDAB te verwachten dat ze mensen overtuigt om aan het werk te gaan als die daarmee nauwelijks meer verdienen dan in dit stelsel van brugpensioen. Verworven rechten willen we niet aantasten. Maar is het nog wel verantwoord om de komende jaren nieuwe mensen in zo'n systeem toe te laten?” vraagt Ronse zich af.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is