Minder geld voor vakbonden door lagere werkloosheid

Door Wouter Raskin op 18 oktober 2017, over deze onderwerpen: Economie, Werken, Werk zoeken en werkloosheid, Het middenveld, Uitkeringen
Wouter Raskin

Vorig jaar ontvingen de drie grote vakbonden 165 miljoen euro werkingsmiddelen van de overheid om de werkloosheidsvergoedingen uit te betalen. Dat is 11,5 miljoen minder dan twee jaar geleden. Dankzij de doeltreffende regeringsmaatregelen trekt de economie immers aan. En daardoor zijn er minder werklozen.

Drie jaar geleden ontvingen nog 459.000 werkzoekenden een uitkering. In 2016 waren dat er 396.000. Samen deelden ACV, ABVV en ACLVB vorig jaar 5,5 miljard euro aan hun leden uit, een miljard minder dan in 2014. Maar als het van de N-VA afhangt, zullen zij in de toekomst helemaal niet meer instaan voor deze uitbetalingen.

“Momenteel is een aanpassing van het systeem nog niet aan de orde, want er staat niets over in het regeerakkoord”, zegt Kamerlid Wouter Raskin daarover. “Maar volgens ons is het niet aan de vakbonden om uitkeringen te betalen. Ze zijn tegelijk stroper en boswachter. Omdat hun financiering afhangt van het aantal werklozen hebben zij er geen belang bij dat de werkloosheid verdwijnt.”

Raskin geeft echter aan dat de eerste prioriteit nu de uitwerking van het ambitieuze zomerakkoord moet zijn.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is