Lachgas vormt vandaag samen met cocaïne, cannabis en XTC een van de meest voorkomende drugs in het verkeer. “En dat is niet zonder gevaar. Het gebruik van lachgas zorgt voor een versuft gevoel, een verminderd reactievermogen en een verstoorde perceptie”, zegt Wouter Raskin. “Met de huidige regelgeving kunnen we het probleem niet kordaat aanpakken.” Zo valt lachgas niet te detecteren met een test in tegenstelling tot alcohol en vele andere drugs.”

Gevaar voor gezondheid

Maar niet alleen de verkeersveiligheid heeft te lijden onder het lachgasgebruik. Ook op het vlak van gezondheid en milieu is de schadelijke impact aanmerkelijk. “Er is dan ook dringend nood aan een totaalverbod op de verkoop van patronen distikstofmonoxide. Vandaag is het al verboden om zulke patronen aan minderjarigen te verkopen, maar dit volstaat helaas niet om het probleem in te dijken”, vervolgt Kathleen Depoorter.

Eerste stap in goede richting

Een nationaal verkoopverbod is alvast een stap in de goede richting, al vormt het geen mirakeloplossing, want het kan de verkoop via het internet en in het buitenland niet volledig tegenhouden. “Of er nog bijkomende maatregelen nodig zullen zijn, bijvoorbeeld rond het bezit en vervoer van lachgaspatronen, zal de toekomst uitwijzen.” Het wetsvoorstel maakt een belangrijke uitzondering voor de verkoop van lachgaspatronen voor medisch en ander gerechtvaardigd gebruik.

Samenwerken

Depoorter en Raskin wijzen op het feit dat zowel minister Vandenbroucke als minister Gilkinet aangegeven zelf hebben dat er extra maatregelen voor het verscherpen van de verkoop van lachgas noodzakelijk zijn. "Maar ondanks gebalde verklaringen komt Vivaldi maar niet met een tekst die het probleem aanpakt. Daarom leggen wij onze tekst graag als opbouwende oppositiewerk ter stemming neer. Samenwerken in het kader van de volksgezondheid en de verkeersveiligheid over partijgrenzen heen moet kunnen? Dat laatste zou pas écht een krachtig signaal zijn," besluiten Depoorter en Raskin.