In de lente van 2019 gaven het Europees Parlement en de Raad hun fiat aan de SUP-richtlijn. Bedoeling is om de hoeveelheid plastic afval te verminderen. Daartoe wordt een reeks kunststofproducten voor eenmalig gebruik, zoals plastic bestek, borden en rietjes, verboden. Een PS-wetsvoorstel zette die bepalingen om naar Belgisch recht, maar voerde meteen ook een verbod in op plastic zakjes, met uitzondering van onder meer zakjes bestemd voor vuilnisophaling of voor medisch gebruik.

Paars-groene regering mist eigen deadline omdat ze het onderling niet eens raakt

Tot een plenaire stemming kwam het nooit, want binnen de paars-groene coalitie raakte men het niet eens over het voorstel. De regering besloot de richtlijn dan maar om te zetten via een Koninklijk Besluit, maar ook dat laat op zich wachten. N-VA-Kamerlid Wouter Raskin reageert bezorgd. “Hoewel minister Khattabi mij meermaals verzekerde dat de deadline van 3 juli gehaald zou worden, is het Koninklijk Besluit er nog steeds niet. Maar het is onduidelijk waar precies het schoentje wringt. Hoe luidt het advies van de Raad van State? Heeft de Ministerraad het ontwerp al goedgekeurd? En wanneer zal het KB gepubliceerd worden? Allemaal vragen waarop de minister mij geen antwoord wil geven.”

Verpakkingssector smeekt om duidelijkheid

Met haar getalm en getreuzel maakt de regering alvast geen goede beurt bij de verpakkingssector. Die smeekt al maanden om duidelijkheid over de reikwijdte van het Koninklijk Besluit. Zij vragen een zuivere omzetting van de Europese richtlijn, maar de Ecolo-minister wil veel verder gaan. “Het verklaart wellicht de vertraging in dit dossier. De Vlaamse regeringspartijen staan op de rem, maar Ecolo kan zich geen nieuwe nederlaag permitteren.”

Vlaamse partijen versus Ecolo

Raskin hoopt alvast dat de Vlaamse regeringspartijen hun verzet niet zullen staken. “Natuurlijk zijn we allemaal voorstander van het reduceren van de plastic soep, maar onze bedrijven moeten ook genoeg tijd krijgen om zich aan te passen. Voor sommige plastic verpakkingen bestaan vandaag immers nog geen geschikte alternatieven. Het KB lijkt bovendien geen rekening te houden met de recente uitbreiding van de PMD-zak, die het mogelijk maakt om steeds meer plastic verpakkingen in te zamelen en te recycleren.”