Nog werk aan de winkel voor Meldpunt Sociale Fraude

Door Wouter Raskin op 26 februari 2017, over deze onderwerpen: Sociale Fraude
Wouter Raskin

Sinds zijn opstart in oktober 2015 verzamelde het Meldpunt Sociale Fraude al een tienduizendtal klachten. Toch lijkt niet iedereen de weg ernaar te vinden: “Slechts twintig procent van de klachten bereikt het meldpunt”, stelt Kamerlid Wouter Raskin vast. “Veel mensen blijven zich tot de inspectiediensten zelf wenden. Vooral het TSW ontvangt elke maand nog 1500 à 2500 meldingen.”

In het verleden liepen klachten over sociale fraude binnen via een wirwar van kanalen en diensten. “Het is logisch dat het nieuwe centrale meldpunt aanvankelijk aan bekendheid moest winnen”, zegt Raskin. “Maar een jaar na de opstart is het aantal meldingen bij de inspecties amper gedaald. Er is dus nog werk aan de winkel, willen we het meldpunt laten evolueren tot hét contactpunt voor burgers, ondernemers en sociale partners met klachten over sociale fraude in al haar facetten.”

Bekendheid moet beter

Het aantal meldingen dat rechtstreeks gebeurt via de sociale inspectiediensten moet naar omlaag. “Eén aanspreekpunt maakt het gemakkelijker om meldingen efficiënt op te volgen en te behandelen. Dat komt de strijd tegen sociale fraude alleen maar ten goede. Ik ben dan ook benieuwd naar de stappen die de staatssecretaris zal zetten om de bekendheid van het meldpunt te verbeteren”, besluit Raskin.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is