Strikte voorwaarden voor werklozen die bijklussen in deeleconomie

Door Wouter Raskin op 27 oktober 2017, over deze onderwerpen: Economie, Werken, Uitkeringen
taxichauffeur

Werklozen mogen weliswaar bijverdienen in de deeleconomie, maar wie dat doet, zal zijn werkloosheidsuitkering zien dalen. De bestaande beperkingen voor het cumuleren van een job en een uitkering blijven immers van kracht. “Het tegendeel zou absurd geweest zijn”, vindt Kamerlid Wouter Raskin. “Welke werkloze zou nog op zoek gaan naar een reguliere job wanneer hij als Uber-chauffeur of Airbnb-eigenaar onbelast kan bijverdienen én zijn uitkering behouden?”

De regels voor werk in de deeleconomie werden aangepast in het recente zomerakkoord. De 10 procent belasting wordt geschrapt en je mag tot 6.000 euro per jaar bijverdienen. Waar bijklussen nog tot bepaalde doelgroepen beperkt is, geldt dat niet in de deeleconomie. Wat dat zou betekenen voor de uitkering van werklozen die in het systeem aan de slag gaan, was niet meteen duidelijk.

Wouter Raskin vroeg en kreeg gelukkig een helder antwoord van de bevoegde minister: “De nieuwe regeling mag geen werkloosheidsval creëren. Werklozen zullen slechts onder heel strikte voorwaarden én met toestemming van de arbeidsbemiddelingsdiensten in de deeleconomie aan de slag kunnen gaan.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is