Tijd om Mercuriusdatabank van onder het stof te halen

Door Wouter Raskin op 9 januari 2020, over deze onderwerpen: Mobiliteit, Verkeersveiligheid
auto's

Door de pakkans van overtreders te verhogen, gaat de veiligheid op onze wegen erop vooruit. Dat kan door verder in te zetten op digitale toepassingen, vindt de N-VA, zoals de Mercuriusdatabank die alle rijbewijsgegevens bevat. “Maar steeds opnieuw wordt de deadline opgeschoven”, stelt Kamerlid Wouter Raskin vast. “Het is hoog tijd dat de regering hier nu eindelijk werk van maakt.” 

Na verschillende dodelijke verkeersongevallen in de donkere decembermaand staat verkeersveiligheid weer hoog op de agenda. Meer dan terecht. “Na een jarenlange daling ging het aantal verkeersdoden in 2019 opnieuw de hoogte in. Vooral de zwakke weggebruiker blijkt erg kwetsbaar”, zegt Raskin. “We krijgen die trend alleen maar gekeerd door de pakkans gevoelig te verhogen. En de digitale toepassingen en technologische hulpmiddelen van vandaag kunnen daarbij een belangrijke rol spelen.”

Databank met alle rijbewijzen

De Mercuriusdatabank is zo een hulpmiddel. Die databank bevat de gegevens van alle Belgische rijbewijzen. Zo kan de politie eenvoudig opzoeken of iemands rijbewijs is ingetrokken. Het project dateert al uit 2011, maar is nog steeds niet af. “Hoe lang het nog wachten is op de databank, kon minister Bellot mij niet zeggen. Hij schoof de hete aardappel door naar zijn collega De Crem”, zegt Raskin. “Aan dat soort discussies heeft niemand een boodschap. Hoog tijd dat deze regering bewijst dat het geen regering van stilstaande zaken is.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is