Verdere stappen nodig naar eengemaakte inspectiedienst

Door Wouter Raskin op 18 april 2017, over deze onderwerpen: Ziekte, Sociale Fraude
Wouter Raskin

Volgens de vakbond ACV vinden er te weinig controles plaats om na te gaan of bedrijven voldoende preventiemaatregelen nemen in de strijd tegen burn-out. Dat zou te wijten zijn aan een tekort aan inspecteurs. Kamerlid Wouter Raskin is niet verwonderd. “Wat we nodig hebben, is evenwel geen uitbreiding van het personeel,” benadrukt hij, “maar verdere stappen in de richting van een eengemaakte inspectie.”

Het aantal werknemers dat langdurig ziek is, bereikte in 2016 een recordhoogte. Maar volgens het ACV volstaan de huidige 128 inspecteurs niet om na te gaan of bedrijven zich voldoende inzetten om dat hoge aantal terug te dringen.

Diepgaander hervormen

Voor Raskin is een uitbreiding van het aantal inspecteurs geen mirakeloplossing. Hij ziet meer heil in een verdere integratie van de diverse sociale-inspectiediensten. “Ik pleit al langer voor een efficiënte, eengemaakte dienst, met inspecteurs die een eerste controle uitvoeren en, indien bijkomend onderzoek vereist is, kunnen rekenen op een backoffice met specifieke expertise. Op dat vlak zijn er al stappen vooruitgezet, maar de hervorming had een stuk verder mogen gaan”, besluit Raskin.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is